Wat is een soa en hoe loop ik het op?

Een soa is een seksueel overdraagbare aandoening (geslachtsziekte), veroorzaakt door een bacterie, virus of parasiet. Tijdens onveilige seks, waarbij slijmvlies in contact komt met besmette lichaamsvloeistoffen (bloed, sperma, voorvocht en vaginaal vocht), kan het worden overgedragen. Een aantal soa’s, zoals hiv en hepatitis B, is ook overdraagbaar via bloed. Daarnaast kunnen soa’s worden overgedragen van moeder op kind, tijdens de zwangerschap of bevalling.

Heb je onveilige seks gehad en ben je bang dat je een soa hebt opgelopen? Ga voor zekerheid en laat je testen!

Meest voorkomende soa’s

In Nederland krijgen per jaar ruim 100.000 mensen een soa. Chlamydia, gonorroe, genitale wratten, herpes genitalis, hiv, syfilis en hepatitis B komen het meest voor. Lees meer:

Wij krijgen steeds meer vragen over Mycoplasma genitalium, een bacterie die bij mannen een ontstoken plasbuis (urethritis) kan veroorzaken. Een test op Mycoplasma genitalium is alleen aan te bevelen bij mannen met aanhoudende klachten waarbij chlamydia en gonorroe al uitgesloten zijn. Wil je je laten testen op Mycoplasma genitalium? Maak dan hier je afspraak.

Wanneer moet ik mij laten testen?

De meeste soa’s verlopen onopgemerkt terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. Bovendien kun je ook anderen besmetten. Wij raden daarom aan om je te laten testen als je:

 • een nieuwe relatie hebt
 • onveilig hebt gevreeën / het condoom gescheurd is
 • gewaarschuwd bent voor een soa door een (ex-)partner
 • lichamelijke klachten hebt
 • zwanger bent en een soa niet wil overdragen aan je kind
 • zekerheid wil

Het duurt altijd even voordat de besmetting tot klachten leidt (incubatietijd) en voordat je het virus of de bacterie kunt aantonen met een test (windowfase). Voor een betrouwbare testuitslag is het van groot belang dat je rekening houdt met de windowfase en dat je de test niet te vroeg uitvoert. Dit geldt ook voor de hiv-sneltest.

In onderstaand schema zie je welke windowfase wij aanhouden per soa.

Soa-test
chlamydia 14 dagen
gonorroe 14 dagen
trichomonas 21 dagen
syfilis 4 weken*
hiv 4 weken*
hepatitis B 8 weken*
hiv-sneltest 12 weken

*Let op: de windowfasen kunnen afwijken van de landelijke richtlijn en gelden uitsluitend voor de door ons gebruikte testen. Er wordt gebruik gemaakt van de nieuwste generatie testen die daardoor sneller een betrouwbare uitslag geven. Als je je houdt aan de windowfase en de instructies dan is de betrouwbaarheid van je uitslag bijna 100%. 

Heb je een test toch eerder uitgevoerd en is de testuitslag negatief? Dan raden wij aan om de test te herhalen nadat de windowfase is verstreken.

Hoe werkt een soa-test?

Een soa-test is heel eenvoudig uit te voeren. Met een klein wattenstaafje wordt er een uitstrijkje gemaakt uit de keel, vagina en/of anus. Dit mag je zelf doen maar we kunnen je er ook bij helpen. Bij de man wordt de urine onderzocht. Voor onderzoek naar hiv, syfilis en hepatitis B wordt er een kleine hoeveelheid bloed afgenomen. Alle monsters worden opgestuurd naar een gecertificeerd laboratorium; de uitslag van de hiv-sneltest ontvang je direct. 

Om na te gaan welke risico’s je hebt gelopen en op welke locaties er getest moet worden stelt de arts je enkele vragen. Het is belangrijk dat je hier een eerlijk antwoord op geeft. 

Soms is lichamelijk onderzoek noodzakelijk om een juiste diagnose te kunnen stellen, zeker bij wondjes, zweertjes, blaasjes, wratjes of huiduitslag. Bij vaginale klachten of veranderde afscheiding maar ook bij jeuk, pijn of afscheiding uit de anus kan het zijn dat inwendig onderzoek nodig is.

Op welke soa’s kan ik mij laten testen bij de Rietgrachtkliniek?

Je kunt je laten testen op:

 • chlamydia
 • gonorroe
 • trichomonas
 • syfilis
 • hiv
 • hepatitis B

Wij krijgen steeds meer vragen over Mycoplasma genitalium, een bacterie die bij mannen een ontstoken plasbuis (urethritis) kan veroorzaken. Een test op Mycoplasma genitalium is alleen aan te bevelen bij mannen met aanhoudende klachten waarbij chlamydia en gonorroe al uitgesloten zijn. Wil je je laten testen op Mycoplasma genitalium? Maak dan hier je afspraak.

Voor herpes en genitale wratten geldt dat de diagnose veelal gesteld kan worden op basis van de klachten en de bevindingen bij het lichamelijk onderzoek.

Sinds kort kun je bij ons ook terecht voor een hiv-sneltest. Wij maken gebruik van een test die net zo betrouwbaar is als een laboratoriumtest. De uitslag ontvang je binnen 1 minuut! Houd wel rekening met de windowfase: 3 maanden na het laatste onbeschermde contact kun je betrouwbaar testen.

Wat kost een soa-test?

Hiv-sneltest 
uitslag binnen 1 minuut

€ 60

Soa-test basis
chlamydia en gonorroe

€ 95

Soa-test uitgebreid
chlamydia, gonorroe,
syfilis en hiv
€ 130

Bovenstaande tarieven zijn inclusief consult, laboratoriumkosten en afhandeling uitslagen.

Als tijdens het consult blijkt dat je ook risico hebt gelopen op andere locaties (oraal en/of anaal) dan raden wij aan om ook op deze plekken te testen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Wil je je op slechts één of meerdere specifieke soa laten testen? Neem dan contact op om te vragen naar de mogelijkheden.

De uitslag

Zodra het materiaal op het laboratorium is aangekomen, ontvang je de uitslag binnen 1-3 werkdagen. Je kunt zelf aangeven hoe je de uitslag wenst te ontvangen. 

Wil je je laten testen op hiv zonder te wachten op de uitslag? Kies dan voor een hiv-sneltest. De uitslag ontvang je dan direct! Houd wel rekening met de windowfase: 3 maanden na het laatste onbeschermde contact kun je betrouwbaar testen.

Behandeling

Geeft de test aan dat je een soa hebt? Vervelend! Gelukkig zijn de meeste soa’s snel en makkelijk te behandelen. Voor de behandeling van gonorroe kun je bij de Rietgrachtkliniek terecht. Heb je chlamydia, trichomonas of mycoplasma, dan kun je via mijn samenwerkingspartner een recept aanvragen. Klik hier voor de tarieven.

 • De behandeling van gonorroe bestaat uit een eenmalige injectie in de bilspier.
 • Voor de behandeling van chlamydia krijg je antibiotica (tabletten). Welke tabletten je nodig hebt en wat de duur is van de behandeling hangt af van een aantal factoren. Bij een infectie in de plasbuis, vagina of keel krijg je eenmalig 2 tabletten. Zit de infectie anaal, dan moet je langer (1-3 weken) behandeld worden.
 • Heb je syfilis, hepatitis B of hiv? Wij zullen je adviseren wat je moet doen en waar je terecht kunt.

Voordat we een recept uitschrijven zullen we altijd een aantal vragen stellen om na te gaan of je het medicijn wel mag gebruiken. We willen altijd weten of je ergens allergisch voor bent, of je ook andere medicijnen gebruikt en of er eventueel sprake is van een zwangerschap. Uiteraard zullen we je altijd voorzien van een goed advies en kunnen we je begeleiden bij het (anoniem) waarschuwen van je sekspartner(s).

Let op: wij behandelen nooit ‘blind’ en verstrekken geen recept of medicatie voor de eventuele behandeling van een partner.

Wat als ik mij niet laat testen of behandelen?

Je kunt een soa hebben zonder dat je er last van hebt. Toch is het belangrijk dat je je laat testen en laat behandelen. Waarom? Je kunt een ander besmetten, ook als je geen klachten hebt. Bovendien kunnen onbehandelde soa’s ernstige en blijvende gevolgen hebben.

Chlamydia en gonorroe kunnen ontstekingen veroorzaken aan de eileiders, bijbal of prostaat en kunnen zo leiden tot verminderde vruchtbaarheid, bij zowel mannen als vrouwen.

Syfilis, hepatitis B en hiv kunnen organen in het lichaam blijvend beschadigen met zeer ernstige gevolgen. Daarnaast kunnen soa’s tijdens een zwangerschap of bevalling worden overgedragen aan het kind wat bijvoorbeeld kan leiden tot vroeggeboorte, een laag geboortegewicht of een (chronische) infectie.

Meer informatie

Wil je meer informatie over soa’s? Ga dan naar www.soaids.nl.

Wil je een afspraak maken?

Plan via onze online agenda direct een afspraak in!